-
Your shopping cart is empty!

27 April, 2025
Seria Emma Moss
Protocol 9
Îndrăznești să plonjezi direct în mintea unui criminal?
Dacă citești secțiunea noastră de recenzii, știi deja că ne numărăm printre cei mai ardenți fani ai Monicăi Ramirez. Cum am putea altfel, când uluitoarele sale cărți te țin cu sufletul la gură, te transportă într-o lume trepidantă în care eroii se luptă pe viață și pe moarte cu antieroii, în care focurile de arme mușcă parcă din sufletul nostru, iar iubirea se trăiește pe muchie de cuțit?
Pe lângă faptul că sunt incredibil de captivante, cărțile autoarei sunt și magistral scrise, cu intrigi dibace construite și personaje pe care ai da orice să le integrezi în cercul tău de prieteni apropiați! Dacă am apreciat-o până acum pe Monica Ramirez pentru aceste calități, ne dovedește cu brio în noua sa serie că habar nu avem de fapt ce poate. Îți prezentăm în rândurile de mai jos prima lansare din noua serie a scriitoarei, „Protocol 9”. Ești gata să privești lumea prin ochii unui criminal și să te temi de umbra propriilor gânduri?
„Protocol 9”, cartea care nu are ce căuta pe raftul celor slabi de înger
Emma Moss este un agent special FBI care tocmai a devenit noua noastră stea călăuzitoare. După ce a lucrat cu victimele traficului de carne vie, într-un post considerat, habar nu avem din ce motiv, „călduț”, protagonista noii serii by Monica Ramirez decide, dintr-un motiv ce îți va fi explicat în mod sfâșietor pe parcursul cărții, să devină profiler FBI.
În cazul în care nu ești familiară cu termenul din serialele și filmele polițiste americane, profilerul este specialistul care pătrunde… în mintea criminalului.
Doldora de inteligență tăioasă și cu o intuiție fină, Emma Moss se scufundă în întunericul insondabil din psihologia infractorilor și e însărcinată să realizeze profilul criminalului, să înțeleagă modul de a acționa al acestuia astfel încât să ușureze ancheta și prinderea făptașului.
Par vorbe mari și atât de amețitoare încât deja simți că îți palpită inima? Atunci pregătește-te să te îmbarci în rollercoasterul emoțiilor ucigașe, fiindcă, datorită Monicăi Ramirez, avem privilegiul de a o însoți pe Emma Moss în primul său caz important.
Comunitatea din Forest Grove, un orășel micuț din Oregon, Statele Unite, este zguduită după ce trei tinere femei sunt ucise cu bestialitate, cadavrele lor fiind dezmembrate într-un mod care îți va face stomacul să tremure și aruncate apoi în locuri publice, în saci de gunoi plini de sânge.
Ca să îți faci o idee despre ce urmează, o victimă mutilată și aproape decapitată e găsită de un angajat Burger King în tomberoanele în care era aruncat uleiul din fast-food. De acum, știi cui trebuie să mulțumești dacă ai scăpat de pofta de mâncăruri nepermise!
Firește că pe Emma nu o sperie, ci mai degrabă o provoacă înfiorătorul scenariu de mai sus, așa că nu poate decât să tremure de nerăbdare justițiară atunci când șeful său o trimite să-i țină companie agentului cu experiență Slack Galloway, renumit pentru cazurile rezolvate în mod strălucit, pentru cărțile briliante despre psihologia criminalului și, firește, pentru personalitatea dificilă și spiritul rebel.
Ceea ce urmează e puțin spus un carusel al emoțiilor. Nu îți vom dezvălui prea multe din intrigă, deoarece Monica Ramirez ne zguduie fără ezitare încă din primele capitole. Tot ce trebuie să știi e că Emma dă piept cu un criminal feroce, instabil, crud, dar genial, aflat mereu cu un pas în fața urmăritorilor săi, cu o echipă de poliție locală bine intenționată, dar complet nepregătită să facă față unui asemenea caz, și cu un Slack care se confruntă cu probleme de sănătate deloc de neglijat și, bineînțeles, complet ignorate. Iar atunci când unicul său martor e o fată dependentă de droguri, a cărei mărturie oscilează constant, pe care nimeni nu o crede și de care Emma se simte responsabilă, vei înțelege că ești pe cale să începi să aduni bucăți dintr-un puzzle magistral, în care scriitoarea te va prinde ca într-o capcană. Una în care te lași abandonată fără pic de regrete!
Scandi noir, ia aminte! Concurența vine din România
Romanul polițist sau crime fictionul noir nordic, așa-numitul Nordic noir sau Scandinavian noir este unul dintre cele mai populare genuri ale literaturii contemporane. Cărțile autorilor scandinavi sunt brutale, evocatoare, inteligente, cu o atmosferă apăsătoare și personaje genial concepute. Exemplul le-a fost urmat rapid de autorii britanici și americani, însă cine ar fi crezut că adevărata concurență poate veni de la noi? Ne dorim cu tot sufletul ca romanele Monicăi Ramirez să devină cunoscute și peste hotare, deoarece seria Emma Moss începe în forță și, da, se ridică la nivelul unor nume ilustre, precum Stieg Larsson, Henning Mankell sau Maj Sjöwall.
Ceea ce te va frapa de la început în „Protocol 9” este cât de senzorială e cartea. Nu ești transportată în Forest Grove, ci inspiri mirosul de pădure acoperită de aburi de ceață, auzi zgomotul pe care îl fac mașinile pe șoseaua umedă, vezi cele mai oribile detalii din crimele celui care va purta numele de „Măcelarul din Forest Grove”. Monica Ramirez parcă scrie direct pe sufletele noastre și trebuie să recunoaștem că de mult nu am mai citit o carte atât de profund evocatoare. Nici nu îți mai spunem cât de dominante și de intense vor fi aceste emoții odată ce vei plonja în mintea criminalului.
Ultimele, dar deloc cele mai puțin importante, sunt personajele. Credem că, din multe puncte de vedere, „Protocol 9” este capodopera Monicăi Ramirez. Iar bijuteria sa cea mai strălucitoare nu e nici atmosfera de scenariu de film, vie și ademenitoare, nici fina analiză psihologică, ci personajele. De mult nu au mai fost născute pe pagină creații atât de realiste și recunoaștem că abia așteptăm să aflăm ce va mai face Emma Moss. Protagonista e, fără urmă de îndoială, desăvârșit de imperfectă. Curajoasă, inteligentă, impulsivă, antisocială, dar mai ales vibrând de empatie și de spirit justițiar, agentul special este exact ceea ce aveam nevoie în 2019. Slack Galloway o urmează îndeaproape, furând câte scene poate, iar detectivul Rainer e delicios!
Acestea fiind spuse, nu ne rămâne decât să îți reamintim avertizarea noastră: „Protocol 9” nu e pentru cei slabi de înger! Sunt scene de o violență care te va înfiora și scriitoarea nu ezită să zugrăvească cu penel sângeriu cele mai oribile detalii pe care o minte bolnavă precum cea a unui criminal în serie le poate imagina. Dar, dacă ai poftă de un thriller impecabil scris, antrenant și captivant, pentru o capodoperă noir românească, știi ce ai de făcut: citește „Protocol 9” de Monica Ramirez.
Iar psihologia „monstrului” e scânteia care va aprinde odată cu ea și lumea ta. Nu am putea spune că înțelegem antagonistul pe care îl creionează Ramirez, fiindcă nici nu este scopul, nici că îl acceptăm, dar îl simțim. E viu, e în urma noastră, ne face să privim cu suspiciune străinul politicos care ne salută binevoitor sau tăticul drăguț care se poticnește cu plasele la supermarket. Chiar și numai datorită acestor senzații vei citi înfometată „Protocol 9”, deși îți garantăm că romanul are numeroase alte atuuri.
Modus 7
Al doilea volum din seria Emma Moss te smulge din ghearele asteniei de toamnă.
Ce se potrivește cel mai bine cu atmosfera întunecată, mohorâtă și adumbritoare a toamnei, ne întrebi pe noi? Un thriller la fel de „negru”. Și, înainte de a întinde mâna spre raftul tău doldora de scriitori scandinavi, află că romanul polițist cu accente de thriller al momentului aparține unui scriitor român. Și, dacă ne urmărești recenziile, probabil intuiești despre cine e vorba.
Ai ghicit! Monica Ramirez ne farmecă în miez de toamnă cu un roman la fel de aromat precum vinul amețitor și la fel de sumbru, pe alocuri, precum pătura grea de nori ce acoperă cerul. Dă-i liber soarelui la vacanță, suntem gata să pătrundem din nou în hățișurile minții unui criminal, cu „Modus7” de Monica Ramirez.
Brutal. Eficient. Tăios. Deschide-ți mintea în fața haosului cu Modus7
Ți-o amintești pe Emma Moss, profilerul FBI care ne-a impresionat cu mintea sa strălucită și cu un al șaselea simț desăvârșit în „Protocol 9”? Sperăm că da, fiindcă ești pe cale să pătrunzi cu trup și suflet într-o altă aventură, de proporții încă și mai epice, marca profilerul nostru preferat. Și da, i se alătură și agentul Slack Galloway, dar și chipeșul detectiv Rainer Juboorg, cu care Emma a încercat un simulacru de relație, dar căruia nu i-a mai răspuns la mesaje în momentul în care a realizat că, într-o viață ca a ei, dragostea nu poate decât să vireze periculos pe sens interzis.
Mereu am considerat că, în seriile geniale, romanele de mijloc sunt centrul de greutate al întregii structuri a universului literar, iar „Modus7” nu se dezminte câtuși de puțin. Dacă ai tremurat la violența de care dădea dovadă „Măcelarul din Forest Grove”, atunci eficiența și brutalitatea cu care ucide Lunetistul din „Modus7” îți va da coșmaruri. Căci antagonistul din al doilea volum al seriei Emma Moss e mai mult decât un ucigaș în serie, se percepe ca un justițiar, un antierou cu o misiune, aceea de a distruge, de a mutila o societate coruptă și stricată. Pentru Leonard Lake (spre deosebire de „Protocol 9”, Monica Ramirez dezvăluie relativ repede identitatea criminalului său, așadar nu ne facem vinovate de niciun spoiler), lumea are nevoie de un restart, de o purificare care să o readucă la un echilibru primordial, iar crimele sale au o conotație mistică, inspirată de forța naturii și de sălbăticia elementelor, ce îți vor face părul măciucă în cap.
Așadar, atunci când e chemată la datorie de la nunta surorii sale vitrege, Emma Moss zboară, la propriu, în rochia din șifon vernil de domnișoară de onoare pentru a pătrunde din nou în tenebrele minții criminalului ce cauzase un accident în lanț pe o autostradă din Baltimore, curmând viețile a opt oameni. Nici nu apucă bine forțele de ordine să adune primele detalii despre identitatea sa, că Lunetistul, cum este supranumit, face încă șase victime în parcarea unui supermarket, de data aceasta alegând să le execute de aproape, pentru a privi cum se stinge viața în ochii lor goi.
Iar atunci când Emma și Slack află, în urma mărturiei unui veteran homeless, că ucigașul în masă e un fost combatant supraviețuitor al celor mai „fierbinți” teatre de război ale lumii, care mai ucisese deja, „specializându-se” în crima „în pereche” a prostituatelor pe care le lega, le tortura și le ardea apoi în portbagajul mașinilor furate, realizează că nu numai că monstrul e mereu cu un pas în fața lor, dar și puținele indicii pe care reușesc să le pună cap la cap le sunt servite cu lingurița de către același psihopat. Captivant? Cu siguranță, spunem noi, care am înghițit pe nerăsuflate acest thriller trepidant al Monicăi Ramirez, simțind că nu vom mai respira cum trebuie până ce acest criminal imaginar, dar atât de real, nu va fi pus la punct de către eroina noastră preferată, Emma Moss!
Agonizant și visceral, Modus7 te va ține permanent în priză
Ce astenie de toamnă? „Modus7” e remediul oricărei melancolii cu parfum de frunze căzătoare. Monica Ramirez este, așa cum o cunoşteam, maestra absolută a suspansului și creionează și de această dată o atmosferă tulburătoare, tenebroasă, în care trăiești permanent cu sufletul la gură.
Dar „Modus7” e mai mult decât un roman polițist, în accepțiunea clasică, cu împușcături și investigații, a cuvântului. Talentul dragei noastre autoare răzbate în descrieri de o profunzime și o frumusețe aproape nepământeană, iar din primele pagini se remarcă tabloul golfului Chesapeake și al Baltimore-ului în prag de război cu o umbră. Mai mult decât un simplu spațiu, acest univers în miniatură e un personaj care are propria sa menire în cadrul firului narativ. Mai ales imensele păduri în care criminalul atrage forțele de poliție într-un joc lugubru, mustesc de viață, de un întuneric dincolo de ființă. Ploile răpăie, înecând gândurile cititorului, umezeala ne pătrunde în oase și în inimă, iar râul alunecă precum un șarpe, infiltrându-ni-se în minte, jucându-se viclean cu emoțiile și sentimentele noastre. Descrierile Monicăi Ramirez sunt vii, câtuși de puțin plictisitoare, iar atmosfera e atât de încărcată încât nu e de mirare că, indiferent de vremea de afară, vei descoperi că în lumea ta miroase a ploaie pe tot parcursul lecturii.
Încă și mai impresionant, mai terifiant și mai îngrozitor, este incendiul pe care autoarea îl aprinde în paginile Modus7. Nu există nicio notă falsă în redarea infernului de foc și scântei, în sălbăticia cu care flăcările mistuie tot ce e viu, în măreția grozăviei. Praful de cenușă se așterne peste teama ta, îmblânzind-o parcă, și vei urla, vei suspina și vei jeli la cot cu eroii. Nu ne codim să spunem că pasajele în care este descris incendiul sunt printre cele mai bune nu numai din literatura română, ci din cea universală, și te vor răscoli profund. Iar faptul că Monica Ramirez le surprinde prin ochii unor personaje principale, dar și ai unor apariții episodice ce prind viață în numai câteva rânduri, e o decizie briliantă. Ne ierți pentru această dezvăluire, dar ne simțim responsabile să te pregătim.
Nu în ultimul rând, finețea analizei psihologice e magistrală. Dar ne-am obișnuit deja cu profunzimea cu care Monica Ramirez sondează adânc în ființa umană, așa că nu mai surprinde cu nimic. Vei dori, vei tânji să răspunzi cu aceeași ardoare precum personajele la întrebarea ce anume a provocat o ură atât de copleșitoare precum a Lunetistului. Dar curajul cu care autoarea deschide uși de nedeschis, pătrunzând în mintea criminalului, unde ne invită să pășim, la rândul nostru, e inegalabil. Nu te teme dacă la un moment dat vei ajunge să trăiești în universul lui Lake, să devii prizonieră a gândurilor sale, nu e nimic în neregulă cu tine, la mijloc e doar, în lipsă de un cuvânt mai bun, geniul Monicăi Ramirez.
Și pentru că știm că ai nevoie și de un pic de romantism ca să supraviețuiești acestei incursiuni amețitoare, să știi că Rainer și Emma se află la datorie. Iubirea interzisă are iz dulce-amar, dar te aduce cu picioarele pe acest pământ nesigur, poate haotic, dar pe care îl iubim atât. Iar bunătatea, empatia, spiritul de sacrificiu, prietenia (nu putem fi singurele care s-au îndrăgostit de Fisher Hall?) dovedesc că această lume merită, în pofida a orice, să fie salvată.
Darknet 3
Seria „Emma Moss” continuă cu cel mai intens și mai năucitor volum de până acum.
Una dintre seriile noastre preferate revine în forță cu al treilea său volum: iată vestea gata să se ia la trântă cu Mercur retrograd. Dacă ți-era dor de Emma Moss, genialul profiler FBI, pregătește-te să o primești cu brațele deschise în „Darknet 3” de Monica Ramirez.
Teroarea e ridicată la rang de artă, crima e declinată în genuri noi, iar sentimentele cititorilor sunt mai alambicate, mai complexe și mai conflictuale ca niciodată. Înainte de toate, recapitulează ce s-a întâmplat în primele apariții ale seriei și fii gata pentru o continuare care bate toate recordurile și împlinește toate așteptările!
Eroină justițiară sau nebună de legat?
Emma Moss, profilerul FBI care anchetează cele mai turbulente crime alături de agentul posac, dar briliant Slack Galloway și de carismaticul Rainer Juboorg ne-a plimbat până acum în diverse părți ale Americii, din Forest Grove, Oregon, până în Baltimore, și pare să se stabilizeze în eclecticul și progresistul San Francisco. Misiunea agenților sună relativ „umană”: nu mai sunt nevoiți să vâneze cei mai sângeroși criminali în serie, anchetează o rețea de crimă organizată, Darknet 3, „un cuib transnațional de traficanți”. Pare aproape banal, dacă compari cu crimele în masă descrise atât de plastic în romanele precedente din seria Emma Moss. Ei bine, nu te lăsa înșelat/ă de aparențe, Monica Ramirez ne-a pregătit o serie de surprize în ritmul cărora inima îți va trepăda galopant (termeni deloc întâmplător aleși, așa cum vei descoperi undeva în acest roman).
Însă, deși aparent romanul debutează într-o iluzie de normalitate, se pare că somnul tot nu are lipici la Emma Moss. După ce rememorează dulce o scenă de o uluitoare tandrețe cu Rainer, dovedindu-ne că autoarea e pregătită să ne treacă prin tot spectrul de emoții, de la spaimă pură la cea mai profundă iubire, profilerul FBI e trimisă să repună pe cursul corect un agent infiltrat în organizația mai sus menționată, Meyer, ce activase canalul de urgență înaintea unei operațiuni importante. Dar, să vezi și să nu crezi, protagonista e martoră a scoaterii din circuit a polițistului sub acoperire, împins sub roțile unui camion de către o blondă misterioasă îmbrăcată într-o helancă neagră fără mâneci.
Iar de aici începe scenariul celui mai bun roman de până acum din seria Emma Moss. Așa debutează un joc de-a șoarecele și pisica în care rolurile de pradă și prădător se inversează cu o frenezie năucitoare, iar în care topul simpatiilor cititorului cunoaște restructurări cu greu de anticipat. Cine e blonda cea misterioasă, un ucigaș cu instincte ascuțite, eficace, determinată și inteligentă, greu de ignorat și totuși posedând un talent incredibil de a se topi în umbre?
Inițial, Emma&Co jonglează, precum niște acrobați pășind pe o sârmă subțire scufundată în întunericul minții umane, cu ideea unui ucigaș profesionist recrutat de Darknet 3, dar teoria cade pe măsură ce „repertoriul” ucigașei în helancă devine din ce în ce mai divers și mai fascinant. Rând pe rând, diverși prădători, monștri cu chip de om, cad de mâna răzbunătoare a celei ce ia acum locul unei justițiare. Iar când instinctele ireproșabile ale Emmei și pregătirea temeinică a aliaților săi, ce includ acum și un mentor din trecut, dau de firul unor serii de masacre comise cu 33 de ani în urmă, te poți pregăti pentru cea mai înnebunitoare cursă din viața ta: aceea de a rămâne fidel/ă agentului Moss și de a nu deveni adeptul celei mai noi eroine urbane, misterioasa blondă răzbunătoare!
Nu ți se pare îndeajuns de ațâțător? Nu e nimic, intră în scenă un alt criminal... de data asta unul care îți va face părul măciucă în cap!
„Dacă vrei să prinzi peștele cel mare, trebuie să fii dispus să te scufunzi în cele mai întunecate ape”
Cine a rostit această mostră de înțelepciune umană? Niciunul dintre personajele noastre, așa cum te-ai fi așteptat, ci nimeni altul decât Ted Bundy, poate cel mai mediatizat criminal în serie al tuturor timpurilor. Dar dacă ești atras/ă de istoria crimei, află că o altă figură e invocată în al treilea volum din seria Moss, și anume Aileen Wuornos, practic etalonul ucigașului în serie de sex feminin.
Iar faptul că trecem acum în revistă aceste orori umane arată cât de bine stă cartea la capitolul documentare. Monica Ramirez se achită cu eficiență maximă de sarcina sa, făcând accesibil limbajul judiciar, strecurându-se cu dibăcie în structura internă a forțelor de ordine americane și insinuându-se apoi cu finețe magistrală în mult mai sensibilul domeniu al psihologiei criminalului.
Paginile de dialog între Emma Moss și Slack sau mentorul său Snyder Roarke sunt captivante, introducând termeni avansați din statistica profilării ucigașului în serie în mod scânteietor, dar inteligibil indiferent de nivelul de pregătire al cititorului. Monica Ramirez poate da oricând lecții la nivel înalt despre cum să iei un domeniu de nișă pentru psihologia crimei și să îl faci nu numai accesibil oricui, dar irezistibil de ademenitor și fantastic de înrobitor. Dacă o să îți treacă prin cap măcar o dată o idee precum „hm, poate că m-aș potrivi și eu ca profiler la FBI”, nu te teme, și noi am fost acolo.
La fel de des ne-am uitat și peste umăr la cumpărături, am tresărit când surprindeam privirea unui străin sau am cochetat cu ideea de a deveni, dacă nu profiler, măcar eroină justițiară. Atât de dezvoltat e harul de povestitoare și de creatoare al Monicăi Ramirez încât e în stare să îți reordoneze prioritățile în viață!
Apreciem și ideea de a extinde tipologiile criminale surprinse prin lentila profilării statistice. Binele și răul, lumina și întunericul sunt invocate genial în acest joc al suprapunerii ucigaș în masă, monstru capabil de măcel/criminal justițiar, apărător al celor slabi și protector al celor ignorați. Noțiunile elementare dispar, și deși extremele rămân, nuanțele de gri sunt mult mai pregnante, așa că, precum am prefigurat deja, e imposibil să nu începi să dezvolți sentimente conflictuale la adresa ucigașei blonde îmbrăcate în negru.
Și pentru că vorbim de Monica Ramirez, scriitura nu e numai evocatoare, impecabilă, ci și impregnată de metafore de o uluitoare profunzime, care redau la nivel stilistic periculoasele și intensele emoții anticipate mai sus. Am văzut că forțele naturii capătă rol primordial în seria Emma Moss și Darknet 3 nu face excepție. Aici predominantă e atmosfera de ceață, prezentă în caleidoscopicul San Francisco, dar și în localitățile pitorești vizitate mai târziu în roman, ce transpune la nivel fizic nevoia de certitudini a cititorului. I se alătură furtuna ce dezlănțuie cu sălbăticie sentimente mult mai aprinse, o prezență electrizantă ce rupe barierele dintre două personaje. O lăsăm ca de obicei pe autoare să te convingă în pasaje de o frumusețe lirică.
„San Francisco era un tablou, nu un oraș funcțional și practic, mai mult un peisaj de vis suprarealist ce-ți permitea să visezi cu ochii deschiși dacă reușeai să faci abstracție de districtele în care trona întunericul și să ții cont doar de străzile în pantă pe care curgea ceața dimineața și seara.”
„Mark rămâne nemișcat, privind-o flămând cu vântul fluturând sălbatic perdelele în spatele lui. (...) dintr-odată se află în mijlocul cerului, al oceanului și al întunericului. (...) Un tunet asurzitor convinge norii să elibereze în sfârșit cortinele dense de ploaie, noaptea destrămându-se într-o simfonie a violenței.”
Ajungând la niveluri mai umane, nu putem să nu savurăm scenele cuplului Emma – Rainer, care ne împung drept în inimă cu pasiunea ce mocnește dureros de lent între ei. Dar la capitolul personaje nici măcar chipeșul agent Juboorg, nici Slack cel enciclopedic sau Snyder cel tobă de carte în psihologia criminalilor nu mai pot concura cu blonda misterioasă, ce ia uneori și prim planul ocupat până atunci în mod strălucitor de Emma Moss. Eroină sau antieroină, cel mai bine e definită de sintagma Santa Muerte, cu care o desemnează divinizator un personaj episodic; blonda misterioasă e o creație plină de intensitate și de ardoare, una dintre cele mai complete plăsmuiri ale Monicăi Ramirez.
Că ne-a plăcut la nebunie „Darknet 3” e puțin spus. Am devorat-o, cuvinte sărace pentru a marca efectul pe care l-a produs asupra noastră. Dacă dorești să continui seria Emma Moss în stil de mare clasă, descoperă titlul semnat de Monica Ramirez în spațiul online. Surpriză? Nu e ultimul, așa că nu-ți rămâne decât să aștepți ca să afli cu ce monștri se va mai confrunta în viitor profilerul nostru preferat!
Andreea Băluțeanu
DivaHair