-
Your shopping cart is empty!

27 April, 2025
Seria Gemini
Gemini
Romanul pe care îl vei trăi cu sufletul la gură.
Să nu crezi că am comis o greșeală în titlul nostru! „Gemini”, de Monica Ramirez, carte pe care ți-o propunem azi la categoria „Recenziile Divei”, nu se citește, ci se simte. Autoarea ne propune un amestec incitant de acțiune, stropit din plin cu dragoste și erotism, asezonate cu o porție de cultură și de istorie care vor face cartea o lectură completă!
Ne place să citim cât mai mulți scriitori români și, sperând că ne vei urma și tu în această inițiativă, îți prezentăm mai jos concluziile noastre despre „Gemini”. Pregătește-te pentru o aventură pe cinste, azi te tentăm cu o porție de literatură incendiară, din toate punctele de vedere.
Pătrunde în lumea secretă a luptei împotriva terorismului și iubește din toată inima!
Dacă nu ai descoperit-o încă pe Monica Ramirez, e momentul să o faci, deoarece scriitoarea te va îmbia cu povești care îți fac inima să tremure. Celebră pentru seria de spionaj „Alina Marinescu”, autoarea și-a propus să ne zguduie viețile cu o nouă trilogie, „Gemini”. Noi am degustat deja primul roman din seria cu același nume și abia așteptăm să îți povestim cum a fost. Fără să îți deconspirăm niciun secret major: am avut parte de o experiență wow!
„Primăvara arabă” și situația politică din Orientul Mijlociu sunt mai degrabă vagi pentru tine? „Gemini” își propune să ne familiarizeze cu cel mai fierbinte punct al Globului la ora actuală, cu o realitate nu neapărat politică, ci mai degrabă socială și religioasă, car amenință să înghită firava pace de care umanitatea s-a bucurat în ultima perioadă. Să citești o carte despre terorism pare a fi o datorie în ziua de azi, deși pentru multe dintre noi, firi delicate și romantice, nu se anunță neapărat drept o plăcere.
Din fericire, „Gemini” vine să distrugă această preconcepție. Din primele pagini descoperim nu un roman de acțiune conceput doar pe gustul aprig al bărbaților, ci o carte complexă, în care se regăsesc atât suflarea feminină, cât și cea masculină. Primul indiciu că e vorba despre o operă cu care ne vom contopi în mod irezistibil? Gazdă în această călătorie literară ne este Jadyn Mathinson, o tânără frumoasă, inteligentă, puternică și hotărâtă, bătăioasă și fascinantă. Cu alte cuvinte, un personaj cu care ne e drag să ne identificăm de la primele pagini.
Tatăl lui Jadyn, Hani Ijaaz, e membru al guvernului libian, unul dintre cei mai vânați oameni politici de către suflarea radicală teroristă, din cauza faptului că susține deschiderea internațională a țării sale, relații armonioase și puternice cu SUA. Poate cea mai fidelă expresie a viziunilor sale politice e Jadyn, fiica concepută cu o americancă, crescută pe tărâmul tuturor viselor alături de tatăl său vitreg. Pe Hani nu îl deranjează înstrăinarea de unicul său copil, pentru că îl preferă protejat de pericolul din țara sa natală, dar în același timp nu ezită să se folosească de impactul pe care o tânără superbă, educată, cu păreri proprii, îl poate avea în cimentarea scopurilor sale diplomatice.
Dacă deja ridici sprâncenele întrebător, iată că tocmai am formulat primul motiv pentru care să citești din scoarță în scoarță „Gemini”. Monica Ramirez conturează cu talent personaje „rotunde”, realiste și totodată captivante, astfel încât la un moment dat va trebui să te ciupești de câteva ori pentru a realiza că ești destul de departe de imensitatea deșertului arab.
Prin urmare, Hani își cheamă fiica la o recepție ce are loc la Ambasada americană din Beirut, sperând să se folosească, între altele, de șarmul ei, de experiența pe care o are și de dubla cetățenie, americano-libaneză. Ceea ce pare a fi un eveniment posh în care deja ne imaginăm cum ne-ar sta în rochia Versace a lui Jadyn, plimbându-ne prin superbele orașe arabe, se transformă rapid într-un focar de acțiune, atunci când ambasada este atacată de teroriști, iar Jadyn și tatăl său sunt luați ostatici.
ISIS revendică rapid lovitura, dar cei doi sunt în mâinile periculosului și inteligentului Farouk Tehrazzi, un fost informator CIA radicalizat care nu poate ierta un lucru pe lume: trădarea. Considerând că Hani a comis păcatul suprem, acela de a coopera cu americanii, și că fiica sa de aceeași naționalitate „păcătoasă” trebuie să plătească în aceeași măsură, îi închide pe cei doi, lăsându-i să se stingă de foame și de sete.
Citești deja cu sufletul la gură? Află că Monica Ramirez nu are de gând să ne țină pe noi și pe cei doi prizonieri prea mult captivi în (acest) coșmar, așa că Hani și Jadyn sunt eliberați cu ajutorul unei trupe SEAL și al seducătorului său comandant, Owen. Intră curând în scenă alte personaje „dătătoare de fiori”: Jack Silva, un ofițer CIA prieten cu Hani, dar și fost mentor al „monstrului” Tehrazzi, și Miles, membru al securității lui Hani.
Pregătește-ți inima să fie sfărâmată: Hani moare, iar fiica sa devine un pion în marele joc împotriva terorismului, acceptând să fie momeală pentru a-l prinde pe Tehrazzi. Când în joc intră și tentațiile iubirii interzise față de irezistibilul Owen, situația se complică și mai tare. Cine va supraviețui și cine va cădea în această cursă mortală? Cine va trăi să iubească și cine va pieri în mod tragic? Te lăsăm să descoperi singură!
Iubire, suspans, istorie, cultură și politic
„Singura zi ușoară a fost cea de ieri!” Nu ne dorim să te determinăm să îți începi săptămâna cu filosofii combatante, ci îți redăm mottoul care ne-a invadat mințile. Trebuie să îți mărturisim că am făcut o pasiune pentru eroul Monicăi Ramirez, Owen Wallace, așa că te avertizăm și pe tine: cartea noastră de azi te provoacă să îți pui inima în joc.
Însă, așa cum ne știi, nu aruncăm ocheade dulci doar membrilor SEAL cu mușchi de oțel și privire de un albastru infinit, ci ne plac întotdeauna romanele cu eroine la fel de puternice. Din fericire, Jadyn nu e prototipul „domniței la ananghie”, așa cum se întâmplă adesea. Dimpotrivă, e bătăioasă, inteligentă, puternică, păstrându-și în același timp sensibilitatea și empatia. Nu uită să trăiască și să iubească și în cele mai tensionate momente. În același timp, Monica Ramirez evită să o transforme într-o Mary Sue perfectă, cu care nu am fi putut rezona nici dacă am fi vrut; dimpotrivă, talentata noastră autoare conturează un personaj credibil, unul care ne intră ușor la inimă.
Desigur, nu am putea uita să omagiem potopul de acțiune, rafalele de gloanțe, elementele de spionaj, luptele înverșunate, strategiile complicate și răsturnările de situație. Așa cum am spus, cartea te ține cu sufletul la gură: asigură-te că începi să o citești la o oră rezonabilă, deoarece e posibil să faci „nopți albe” datorită ei.
În cele din urmă, vei rămâne nu doar cu sentimentele dulci-amare ale unei povești fascinante, dar și cu informații prețioase despre o realitate socio-policită ce afectează mai mult sau mai puțin orice locuitor al planetei de acum. Monica Ramirez ne servește istorie militară și politică, cultură și psihologie cu lingurița, dar într-un mod atât de captivant, încât absorbim lecțiile cu o sete de cunoaștere inepuizabilă. Viziunea cinematografică și descrierile vibrante te fac să plutești printre gloanțe, să pășești pe nisipul fierbinte al deșertului, să te pierzi în imensitatea cerului bătut cu stele. Cartea pare pe alocuri un film, un motiv în plus să o adaugi pe lista ta de lectură!
Rogue
Al doilea roman exploziv din seria Gemini.
Ţi-am povestit deja despre Monica Ramirez şi romanele ei incendiare! Autoarea seriilor „Alina Marinescu” şi „Gemini” e unul dintre cei mai talentaţi autori români şi reuşeşte ceva de care puţini sunt capabili: să ne facă inima ţăndări prin cărţi pline de suspans şi acţiune, cum rar ai mai văzut în literatura română. E sărbătoare în lumea cuvântului scris! Monica Ramirez ne-a oferit continuarea perfectă la seria Gemini și „Recenziile Divei” se îmbogăţeşte cu o nouă adiţie de excepţie:
„Moscova joacă după regulile ei!”
Dacă în prima carte din seria „Gemini” Monica ne-a purtat pe tulburătoarele tărâmuri arabe, ne-a făcut să tremurăm cu o iubire ca în poveşti şi ne-a speriat punându-ne faţă în faţă cu tulburările primăverii arabe, acum scriitoarea înlocuieşte ardenţa deşertului cu la fel de incendiara atmosferă din Rusia.
Considerat al doilea mare pericol după insurgenţa arabă la adresa stabilităţii mondiale, noul expansionism rus, dictat de un Preşedinte-ţar charismatic, ce pare capabil după foarte multă vreme să reînscrie Rusia pe firmamentul conducătoarelor lumii, a dat de gândit atât marilor puteri, cât şi statelor învecinate. Iar Monica Ramirez se joacă precum o felină cu temerile societăţii contemporane: în „Rogue”, Rusia e foarte aproape de a arunca lumea în întuneric.
Atunci când americanii află printr-o scurgere de informaţii din spaţiul cibernetic că se organizează un atentat la viaţa Preşedintelui Powell, din direcţia Kremlin, curajosul conducător al celui mai puternic stat al lumii decide că e cazul să răspundă cu aceeaşi monedă şi îşi trimite cel mai bun asasin plătit pentru a-i lua viaţa inamicului public numărul 1, Preşedintele rus Rodin.
În acelaşi timp, Rodin îşi râde în barbă: scurgerea de informaţii a fost de fapt opera staffului său, iar Preşedintele e gata să îşi continue opera de a discredita America, plănuind să lovească în ceea ce o doare cel mai tare: transporturile aeriene, punctul slab de care profitase şi Bin Laden. În acest sens iniţiază proiectul SPACEOFF, prin care urmează să se infiltreze în cea mai impenetrabilă companie aerospaţială din lume, OpenX Technologies, responsabilă cu defensiva aeriană a Statelor Unite. Rodin îi recrutează pe Konstantin, un spion genial, şi pe iubita sa Lana, o vedetă de cinema superbă, cu un trecut cel puţin misterios.
Tremuri deja de anticipaţie? Nu am terminat: şi „băieţii buni” au un atu în mânecă. Powell îl trimite peste graniţe, pe teritoriul ameninţător al „Mamei Rusii”, pe Vaugh Graham. Dacă ţi se pare cunoscut numele, ai toate motivele: Vaughn e fratele lui Miles, bodyguardul îndrăgostit al eroinei din „Gemini”, Jadyn. Monica Ramirez pune în continuare preţ pe continuitate şi îl invită în scenă şi pe Jack Silva, operatorul CIA care dirijează misiunea nebună de a pune capăt vieţii lui Rodin.
Americanii pleacă pe picior greşit şi, chiar dacă îl au drept pion pe Vaughn, sunt jucaţi pe degete de Kremlin cu o măiestrie diabolică. Vaughn e luat în primire de Lana, care îşi asumă rapid o identitate falsă, aceea a Nadiei, o spioană americană. Eroul nostru e neutralizat fulgerător, drogat, trimis pe o insulă exotică, acolo unde e făcut să creadă că Nadia e soţia lui, că misiunea i-a fost un succes şi că finalul roz chiar e posibil şi pentru oamenii care se joacă zilnic de-a moartea. Mai e nevoie să îţi spunem că lucrurile se complică şi mai tare atunci când aflăm că frumoasa Nadia nu e „dracul gol”, ci deloc imună la farmecul lui Vaughn, iar cea mai complicată poveste de dragoste din toate timpurile se prăbuşeşte fix în mijlocul conflictului mocnit dintre două superputeri? La scară micro şi macro, Monica Ramirez ne dovedeşte din nou că străluceşte pur şi simplu atunci când trebuie să creioneze conflicte şi intrigi suculente!
Când în balans e dragostea versus soarta umanităţii.
Romanele Monicăi sunt precum o cursă contracronometru, în care fiecare pagină te mai costă câteva răsuflări întretăiate. Îmbarcaţi în acest carusel al groazei, aşteptăm fremătând să aflăm cine va învinge, Rusia sau America, dar şi dacă Lana are cea mai mică şansă de a câştiga inima propriului ei Romeo, bărbatul care îi e interzis, Vaughn.
Ca de obicei, scriitoarea excelează la construcţia ambientului socio-politic, la descrierile cinematografice, la conturarea autenticităţii unui spaţiu „fierbinte”. Vedem Rusia, „Rodina”, în toată splendoarea sa, ne plimbăm pe o motocicletă printre superbele biserici ale Moscovei, resimţim pericolul prin fiecare por. Autoarea nu ezită nicio secundă şi nu se dă înapoi de la nimic: îşi imaginează inimaginabilul, acela că Preşedintele rus va da o lovitură mortală lumii libere pentru a redeveni un pion important pe plan mondial. Din fericire, umanitatea are apărători!
Revenirea lui Vaughn şi a lui Jack Silva e o mişcare briliantă; conferă un sens al continuităţii, legând cu fibre indestructibile „Rogue” de „Gemini”. Însă noi ne bucurăm şi dintr-un alt punct de vedere: Jack a furat multe dintre scenele în care a fost prezent, ceea ce spune multe, dat fiind faptul că în prima carte din serie a împărţit atenţia noastră cu chipeşul ofiţer S.E.A.L. Owen şi cu eroina Jadyn. Iar pe Vaughn abia aşteptam să îl cunoaştem mai bine.
Apreciem că Monica le-a permis lui Jadyn şi lui Owen să se bucure în tihnă de fericirea lor şi i-a creat lui Vaughn o protagonistă pe măsură. Lana e enigmatică, frumoasă, inteligentă, iar atunci când se îndrăgosteşte devine încă şi mai şi: o prezenţă magnetică, cu care ne e imposibil să nu rezonăm în ciuda tuturor diferenţelor. Dacă am ajuns să „ţinem” cu o spioană rusoaică nemiloasă, atunci Monica Ramirez îşi poate aşeza liniştită pe cap coroana de maestră în storytelling: poate face din noi ce vrea.
„Rogue” e mai departe cu o miză decât „Gemini” nu numai din punctul de vedere al poveştii de dragoste şi mai complicate. Acum, riscul e şi mai mare: departe de noi gândul de a minimiza pericolul arab, dar atunci când afli că Rusia plănuieşte să răstoarne America de pe soclul său, tremuri mai abitir.
Prin urmare, „Rogue” e tot ceea ce trebuie să fie: „bigger than” Gemini, mai emoţionant, mai cutremurător. Nu putem decât să aşteptăm cu nerăbdare ca Monica Ramirez să ne dăruiască şi cea de-a treia carte din seria Gemini, iar acum speranţele noastre sunt colosale.
Ops Files: Intelligenex
Până să o cunoaștem pe Monica Ramirez, trăiam într-o lume gri, abătute de convingerea că literatura română e un spațiu în care James Bond și Jason Bourne ar muri de singurătate. Departe de noi gândul de a minimiza valoarea autorilor români contemporani sau a nenumăratelor opere literare de geniu care ne-au mișcat până la lacrimi, dar este cazul să recunoaștem că acțiunea, thrillerele politice și spionajul erau mai degrabă concepte străine în spațiul literar mioritic.
Din fericire, nu mai e cazul! Monica Ramirez, scriitoarea ce ne-a dăruit seriile „Gemini” și „Alina Marinescu”, e creatoarea unei lumi fascinante, colorate, în care pericolul se îmbrățișează cu dragostea interzisă, comploturile și răsturnările de situație abundă la tot pasul, iar lumea e într-o stare de perpetuă amenințare, mereu pe muchie de cuțit. Am așteptat cu sufletul la gură, dar și cu un strop de melancolie, ultimul roman din seria „Gemini”, iar acum a ajuns în mâinile noastre fremătătoare: află ce părere avem despre „Intelligenex” în rândurile de mai jos!
Spioni, biochimie și dragoste: rețeta de succes a unei cărți pe care nu o vei uita
La DivaHair ne place să citim (și te încurajăm și pe tine din tot sufletul să o faci) și adorăm să susținem scriitorii români contemporani. Iar Monica Ramirez se numără printre preferatele noastre: cine altcineva ne mai ține treze la ceas de seară, îmbătându-ne cu proză de calitate, cu acțiune explozivă, personaje captivante și dragoste fierbinte? Al treilea (și, din păcate, ultimul) roman din seria „Gemini” respectă aceeași rețetă pestriță și de succes precum predecesoarele sale, dar aduce toate ingredientele la desăvârșire, fiind bigger, better, faster, stronger.
E suficient să trecem înfometate de primele pagini pentru a înțelege că surprizele care ne așteaptă în „Intelligenex” sunt cât se poate de îmbietoare. „Prin înșelăciune vei face război. Nu există coincidențe și accidente, totul e dinainte planificat și executat de o armată nevăzută creată într-o fabrică secretă a fantomelor.” Cu alte cuvinte, pătrundem înfiorate în plin teritoriu Mossad (Serviciul de Informații Externe al Israelului), gata să fim subjugate de noi eroi și revoltate de noi tentative de a instaura haosul în lume.
Trecem cu lăcomie peste următoarele pagini și deja ne descoperim antagonistul: de data aceasta, este vorba despre Emad Modirzadeh, un consilier militar iranian de rang înalt, în plină glorie după ce echipa sa de genii în biochimie moleculară a descoperit serul Intelligenex, capabil să crească IQ-ul unei persoane cu cel puțin 20 de puncte, dar care, „ghidat” așa cum trebuie de creatorii săi, se poate transforma într-o armă biologică. Sesizând dilemele morale și potențialul a ceea ce obținuse, Emad ne lasă fără cuvinte atunci când pune capăt vieții inventatorilor săi.
Ni se permite un răgaz atunci când ne cunoaștem salvatorul, pe Quinn Altman, un spion al Mossadului, american la origine, care se întoarce în țara natală pentru a-și sărbători tatăl sexagenar. Cu o mamă evreică, gimnastă olimpică, ucisă de atentatele sinucigașe ale unui palestinian, Quinn își folosește furia drept motivație și devine un Kidon de elită, unul dintre cei mai tari operatori de teren ai Mossadului. Un erou pe gustul nostru.
Firește, vacanța liniștită pe care și-o imagina nu se țese deloc conform dorințelor sale, ci se transformă rapid într-un coșmar. După o aventură de o noapte, Quinn e săltat de poliție și acuzat că și-ar fi ucis tatăl, fratele și mama vitregă, care au pierit cu toții din cauza unei intoxicații cu monoxid de carbon la bordul iahtului recent cumpărat. Pe protagonist nu-l ajută deloc faptul că a lipsit de pe iaht, nici că tocmai a moștenit 10 milioane de dolari, dar nici că logodnica fratelui său, superba Stephanie, a fost la rândul ei absentă de lângă iubitul său și i-a supraviețuit.
Cu gânduri deloc frumoase la adresa poliției incompetente din San Francisco, îl însoțim pe Quinn la închisoare, acolo unde eroul așteaptă liniștit ca organele legii să găsească adevăratul criminal. Dar avocatul angajat de Collin Acker, un milionar de Silicon Valley și fost partener de afaceri al tatălui său, și conversațiile cu singura sa vizitatoare, Stephanie, îi dau de înțeles că șansele sale la libertate sunt, în cel mai bun caz, insignifiante, dacă nu chiar inexistente.
Luându-și situația în propriile mâini (așa cum abia așteptam), Quinn va înțelege rapid că singura metodă prin care își poate demonstra nevinovăția este să găsească ucigașii familiei sale și să se răzbune pe ei. Iar singurul aliat îi este Stephanie, tânara superbă și inteligentă care fusese iubirea vieții fratelui său și față de care Quinn începe să nutrească aceleași sentimente. Din cosmopolitul San Francisco până în exoticul Teheran, revenind în mereu surprinzătorul Washington, eroii noștri luptă contra cronometru pentru a-și salva viața și pentru a deznoda un conflict mondial care amenință să prăbușească din nou fragila balanță de putere. Pregătește-te pentru…Intelligenex!
Cât ai da pentru 20 de puncte în plus la IQ?
Poate că e o întrebare pe care nu ți-ai adresat-o niciodată; noi știm că nu ne-a trecut așa ceva prin cap, motiv pentru care o admirăm și mai tare pe Monica Ramirez. Însă „Intelligenex” te provoacă să încerci să găsești un răspuns: ce ai face, ce ai oferi și cât ai plăti pentru a deveni cea mai deșteaptă persoană de la job, din oraș sau poate din toată țara? Căci punctele în plus la IQ nu ar însemna doar rezultate mai bune la un test de pe net, ci cunoștințe, putere, autoritate. Personajele Monicăi Ramirez sunt înzestrate deja cu toate aceste daruri și ar face orice pentru a le multiplica.
Suntem convinse că însăși scriitoarea trebuie să își fi administrat cumva serul, deoarece firul acțiunii din „Intelligenex” curge într-un ritm de geniu, comploturile succedându-se cu ingeniozitate, legându-se și desfăcându-se sub ochii noștri cu viteza cu care Quinn dă pumni și Stephanie se adaptează la viața de spion. E o mișcare extrem de abilă din partea autoarei de a fi dublat motivațiile politice ce animau personajele din celelalte două cărți ale seriei „Gemini” cu dileme morale, cu întrebări pe care și cititorul necunoscător de intrigi internaționale și le poate adresa tulburat.
„Intelligenex” face tot ce au făcut volumele anterioare, dar un pic mai bine. Suntem din nou angrenați în tentativa unui pion al puterii, de data asta Iranul, de a prelua supremația globală, însă invenția serului ne implică personal în această luptă, deoarece nu te poți abține să nu te întrebi: oare eu cum aș proceda în această situație? Și, dacă în titlurile precedente puteam zâmbi liniștite, știind că ne-am fi situat în tabăra celor buni, acum răspunsul nu mai e atât de ușor. Este exact ceea ce face literatura de calitate: te provoacă, te neliniștește, te determină să sondezi adânc în tine.
Monica Ramirez are un mare „bravo” din partea noastră și pentru viziunea cinematografică, pentru talentul cu care ne poartă din nou într-o călătorie fictivă pe glob. „Intelligenex” e la fel de bine documentat și de strălucitor ambalat precum predecesoarele sale, dar deja ne așteptam la aceste atuuri. Personajele sunt, din nou, fascinante, iar dilema morală „aș folosi/nu aș folosi Intelligenex dacă mi s-ar oferi ocazia” e dublată de cea sentimentală, „ce aș face dacă m-aș îndrăgosti de fratele logodnicului meu mort?”.
Cu o carte atât de intensă din toate punctele de vedere, anticipăm ce vei face: o vei devora până la ultima pagină. Noi știm că am sorbit „Intelligenex” până la ultimul cuvânt și abia așteptăm să aflăm ce părere ai și tu!
Andreea Băluțeanu
DivaHair